0

Hızlı ve Yavaş Sistem Farkları

Hızlı – Yavaş Sistem Farkları


Gerek manuel gerekse algoritmalar aracılığı ile borsada işlem yapıyoruz. Genellikle her yükselişte işlemde olup yatayları boş geçirmek isteriz. Fakat grafiklerin bir dengesi vardır. Her yükselişte işleme girip yatayları da boş geçirmeyi düşünemeyiz. Bu gerçekçi bir hedef olmaz. Hızlı bir sistem kullanmak istiyorsak yataylarda zarar etmeyi göze almalıyız. Üstelik hızlı sistem kullandığınız zaman portföy yönetimini çok iyi yapmanız gerekir. Çünkü yavaş sistemlerin portföy yönetimi hızlı sistemlere göre daha kolaydır.

 

Trader olarak her yükseliş hareketinin içinde olmak zorunda değiliz. Eğer her yükselişte ya da düşüşte işlemde olmak istiyorsak aşağıdaki işaretli zararları göze almak zorundayız. Canlı piyasada bu zararlar daha fazla olacaktır. Çünkü her alım-satım işleminde makas farkı yiyoruz. Doğal olarak bir pozisyon açtığımızda minimum 1 kademe zarar ile başlıyoruz. Sat işlemini de düşünürsek bir pozisyondan en az 2 kademe zarar ile çıkıyoruz diyebiliriz. Hızlı bir sistem kullanıyorsanız bu zararlarınız katlanarak artacaktır. (Bana göre) Hızlı sistem kullanmak hem cebinize hem de psikolojinize zarardır. Art arda 5 tane zararlı işleme dayanabilmek kolay bir iş değil. Hele bir de bu zararlı işlemleri Viop gibi kaldıraçlı piyasalarda yapıyorsanız işiniz daha da zor. Örneğimizde sadece tek bir hisse üzerinden bu zararı anlattım. Senaryomuzu biraz daha kötüleştirelim. Art arda 5 zararı 5 ayrı hissede yaptığınızı düşünelim. Art arda 25 tane zararlı işlem yapar. Geçmiş olsun, sermayenizin yarısını 1 ayda erittiniz.




Benim teorime ve tecrübelerime göre ise özellikle kaldıraçlı piyasalarda yavaş sistem kullanmak her zaman daha iyidir. Adı üzerinde Trend Takibi yapıyoruz. Piyasada trend yoksa o halde işlemde olmamıza da gerek yok demektir. Kaldıraçlı piyasalarda gerçek yükselişlere yüksek sermaye ile girdiğiniz zaman gelen kâr tatmin edici olacaktır. Sinyalleri incelediğimizde yükselişçik hareketine girmiyoruz ama sonrasında yaşanan fake hareketlerde de zarar etmiyoruz. Getiri eğrimizin sabit kaldığını görüyoruz. 1 tane zararlı işlem ile zorlu bir periyodu atlatmış oluyoruz. Hep söylediğim gibi önemli olan zor zamanlarda zarar etmemektir. Piyasa trende girince zaten herkes kazanıyor. Varsın %15'lik bir trendin %10'unu alalım, hiç sorun değil. Ortalama 6 kaldıraçla birlikte %10, %60 kâra denk gelir. Reel piyasaya baktığımız zaman gayet güzel bir oran.


Eğer düşük sermayeler ile işlem yapan acemi bir trader iseniz; hızlı sistemler kullanın. Çünkü sizin para kazanmaktan ziyada tecrübe kazanmaya ihtiyacınız var. Olabildiğince düşük sermaye ile bol bol işlem yapın ki tecrübeniz artsın. İşlem tecrübesine ulaştıktan ve sermayenizi artırdıktan sonra yavaş sistem kullanmanız daha uygun olacaktır.




Özetle;

Algoritmik Trade yapıyorsak tek bir doğru aramamız gerekiyor. Herkesin kendi doğruları vardır. Bu yazıda anlattıklarım tecrübelerimden yola çıkarak edindiğim doğrulardır. Yıllardır yavaş sistem kullanıyorum ve kazanıyorum. Hiç zararlı işlem yapmadığım anlamına gelmesin. Tabii ki benimde zararlı işlemlerim oluyor ama sayısı çok azdır. Ay bazında düşük zararlar yapıyoruz ama yıl bazında hiç bir zaman zarar etmiyorum ve kâr marjım çok yüksek. Reel piyasada ticaret yapmak isteseniz yıllık bu kadar kâr(%150 - %200) etmeniz çok zor. Üstelik reel piyasaya göre çok daha düşük sermayeler ile burada iş yapabiliyoruz. Örneğin 1 Milyon TL ile reel piyasada iş kurmanız çok zor iken Viop'ta iyi çok güzel paralar kazanabilirsiniz. Bana göre  (İyi bir sistem kullanmanız şartı ile) borsadaki risk reel piyasadaki riskten daha azdır. Bu sebeple işimizin kıymetini bilip, gereken özeni ve değeri vermemiz gerekir.


Yavaş sistem kullanmanın avantajını yıllardır yaşıyorum ve tavsiye ediyorum. Yatayda zarar etmemek için sisteminizi geciktirmeniz gerekir. Bu durum yatay piyasada bizim lehimize işlerken piyasa trende girdiğinde ise pozisyonlara bir nebze geç girmemize neden olur. Geçmiş yılların grafiklerini incelediğinizde yatay piyasaların her zaman daha fazla yaşandığını görürsünüz. Doğal olarak zarar etmemek istiyorsak yavaş bir trend takip sistemi kullanmak zorundayız. Eğer ki bu durum ters yaşansaydı yani trendler daha fazla olsaydı, o zaman bu strateji çalışmazdı ve daha hızlı olmamız gerekirdi. Piyasalarda para kazanmak her geçen daha da zorlaşıyor. Bu durum gelecek içinde stratejimizin çalışacağını gösterir.



Yorumlar

Yorum Yap

Blog Kategorileri

Son Yazılar

Python ve Algoritmik Trade

26-11-2024 / Algoritmik Trade

Yeni başlayanlar için Algoritmik Trade

26-11-2024 / Algoritmik Trade

Foreks Nedir ?

14-11-2024 / Algoritmik Trade