0

Robot İşlem Sayıları

Robot İşlem Sayıları


Bu yazıda robotların işlem sayısını ele alacağız. Öncelikle belirtmeliyim ki yazının tamamı trend takip sistemleri için geçerlidir. Diğer trading stratejileri farklı işlem sayılarına sahip olabilir.


Robotun Amacı

Herhangi bir piyasada çalıştırdığımız trend takip robotunun temel amacı, yataylar ve düşüşlerden uzak durup, trend zamanlarında işlem açmasıdır. Piyasayı yüzdesel anlamda 3’e bölebiliriz.

Yükseliş ihtimali: %33,33

Düşüş ihtimali: %33,33

Yatay ihtimali: %33,33


İhtimalleri göz önüne aldığımız zaman LONG yönünde pozisyon açan bir robot için DOĞRU zamanın gelmesi %33 ihtimaldir. Farklı bir deyişle, LONG yönünde pozisyon açan bir robot için YANLIŞ zamanın gelmesi %66 ihtimaldir. Bu verilere baktığımız zaman robotumuzun az işlem açması gerektiğini söyleyebiliriz.


Makas Farkı ve Komisyon

Yukarıdaki bölümde neden az işlem yapmamız gerektiğini mantıksal açıdan açıkladım. Durumu bir de sayısal açıdan ele alalım. Bildiğiniz üzere her alım ve satım yaptığımız da makas farkı öderiz. Bu fark, internet hızınıza, bilgisayarınızın gücüne, kademelerdeki boşluklara göre değişiklik gösterir. 1 kademe de fark yiyebilirsiniz, 5 kademede.  Örneğin; Faiz kararın açıklandığı anda piyasada ani hareketler yaşanır ve bir anda borsaya milyonlarca emir gönderilir. Böyle bir durumda kimin emri daha önce iletilirse en az makas farkını o öder. (Piyasa fiyatlı gönderilen emirler)


Masrafımız sadece makas farkı ile bitmiyor. Her alım ve satım yaptığımız işlemin sonucunda aracı kurumumuza komisyon ödemesi yaparız. Yani ne kadar çok işlem yaparsak o kadar çok komisyon öderiz. 


İşlem sayıları hakkında bir hesap yapalım

Çoğu yatırımcı, robotunun her yükseliş hareketine girmesi ve en iyi yerden çıkmasını bekler. Her yükseliş hareketine girebilirsiniz fakat en iyi yerden çıkmanız mümkün değil. 

Aşağıdaki tabloda orta hızda bir sistem kullanan yatırımcının ortalama verileri ele alınarak yıllık işlem sayısı hesaplanmıştır. Yatırımcımızın 20 robotu bulunmakta ve her biri aylık ortalama 15 adet Alım işlemi yapmaktadır.  Bu alım işlemlerinin sonucunda satımda olacağı için 1 ROBOTUN AYLIK AL - SAT İŞLEMİ sütunu 30 girilmiştir. Bu hesaplamanın sonucunda yıllık ortalama 7200 adet işlem yapıyoruz. Başka bir deyişle 7200 kere komisyon ödeyip, 7200 kere makas farkı yiyoruz. Bu rakamlar benim Trading tarzıma göre çok yüksek. 






Kendi kullandığım robotlara gelirsek, ben az ve öz işlem yapan robotları seviyorum. Hem riski düşük hem de kazancı daha stabil. Kendi robotlarımın işlem sayıları aşağıdaki gibidir. Gördüğünüz gibi yıllık işlem sayısını %80 oranında düşürerek 1400 yaptım. Yani masraflarımı kısıyorum. Üstelik yıllık 7200 tane işlem yaptığınız zaman zarar etme ihtimaliniz de çok yükseliyor. İhtimalleri hatırlayalım, YANLIŞ işlem yapma ihtimalimiz %66. Hâl böyle iken yüksek işlem sayıları bana mantıklı gelmiyor. 




Özetle;

Geçmiş verileri de ele aldığımız zaman piyasada trendler çok fazla olmuyor. Geçmiş bütün verilere bakabilirsiniz. Yatay piyasaların daha çok yaşandığını göreceksiniz. Tabii ki bunu söylerken 1 ve 5 dakika gibi kısa periyotlardan bahsediyorum. Grafik geçmişine günlük ya da haftalık gibi uzun periyotlarda bakarsanız trendler görürsünüz. Bizim amacımız, kısa periyotlarda kaldıraç kullanarak yüksek gelir elde etmektir. Yatayların daha çok olduğu bir piyasada neden fazla işlem yapıp riskimizi artıralım ki ? Güvenli bir sistem yapıp, pusuda beklemeyi daha doğru buluyorum.  


Uyarı:

Her yatırımcının alım-satım tarzı farklıdır. Anlattıklarımı uygulamak zorunda değilsiniz, size fikir vermesi içindir. Algoritmik Trade mesleğini profesyonel anlamda yapmak istiyorsanız, kesinlikle kendinizi eğitmeniz gerekir.


 



Yorumlar

Yorum Yap

Blog Kategorileri

Son Yazılar

Sistem Geliştirme

16-05-2024 / Algoritmik Trade

Optimizasyon

15-05-2024 / Algoritmik Trade

Kayma-Komisyon

03-05-2024 / Algoritmik Trade